People-Centered Research for Social and Environmental Sustainability

THE 3rd GENERAL SEMINAR, May 26TH, 2021

こんにちは、M2の風間です。私たちの研究室では週に一回全体でのゼミを行っています。ゼミは、指名された学生による研究報告とBonding sessionの2つのパートで構成されています。Bonding Sessionでは指名された学生によってテーマが設定され、それについて議論が行われます。

Hello, this is Kazama writing, In our laboratory, we have a weekly seminar for the whole group. The seminar consists of two parts: a research report by a nominated student and a bonding session, in which the nominated student sets a theme and discusses it. (English is following Japanese)

研究報告について:普段の食事が環境に与える影響、気にしていますか?

 今日の研究報告は、M2のPereさんでした。彼女の研究テーマは、「Reducing individual meat consumption: Social and psychological factors 」。日本における食用肉の消費について、社会心理学的な側面からアプローチしようという試みです。

 肉食は環境負荷が大きいことは、データから明らかになっています。近年その深刻さは注目を集めており、環境負荷軽減を目指し世界中で多くの人が食生活を変えようと動き出しています。それに伴い、ビーガンやベジタリアンといった食生活が注目されるようになり、日本でも植物由来の食の流通が増えてきています。

 一方で食生活の形成(植物由来の食生活をしたいと思うか、したいと思っていても難しいのか、なんとも思わないのかなど)には、個人の持つ社会的ステータスや本人が置かれている環境が大きく影響することが指摘されています。今後の私たち人間の食生活のあり方や環境とのバランスを考える上で、これらを把握することは非常に重要です。しかし、日本におけるベジタリアンやビーガンといった食生活は未だ発展途上であり、これについての研究もあまりなされていません。Pereさんはそこに注目し、日本におけるそれらの食生活の現状と社会的障壁を明らかにしようとしています。他の国とくらべた日本の立ち位置がどうなのか、気になるところです。

Bonding sessionについて:今、何が気になってる?

今回のBonding sessionのテーマは、「”What’s the recent news you are interested in?”

, 最近の気になったニュースはなんですか?」です。ニュースといっても、新聞記事から身近な発見など、幅広い中から選んで一人一人に紹介してもらいました。

やはり多かったのは、COVID-19関連のニュースでしたが、私たちの研究室にはさまざまな国からさまざまな興味関心を持った学生が集まっており観点はさまざまでした。フランスではレストランが開いて人でごった返していたり、バンコクでは8歳から59歳までの人はコンビニでもワクチンの申し込みができるようになっていたり、日本では、オリンピックが中止になるか否かで議論が分かれていたり。国によって状況もそれに対する捉え方も違って、とても面白かったです。

COVID-19によって新しい試みがさまざまなところで始まっていることに注目した人もいました。5Gの普及により遠隔操作のタイムラグが少なくなることで新しい可能性が生まれたり、空港に止まっている実際の飛行機の中で実際に外国の食事や文化を体験するサービスを体験し、擬似的に海外旅行を体験するサービスなど、幅広い意見が集まりました。

今その人が注目しているものを聞くことで、その人が普段どんなことを考えている人なのかなんとなくわかります。コロナ下でラボメンバーどうしでもなかなか進行を深められない中、お互いがどんな人であるのかを感じ取るきっかけになったのではないでしょうか。

(文責:風間智裕)

 

Research reporting: Do you pay attention to the impact of your daily diet on the environment?

 Today’s research report was given by Pere, M2. Her research topic is “Reducing individual meat consumption: Social and psychological factors”, which is a research attempt to investigate the consumption of edible meat in Japan from a social psychological perspective.

 It is clear from data that meat consumption has a large environmental impact. In recent years, the importance of this issue has been attracting attention, and many people around the world have begun to change their dietary habits to reduce their environmental impact. As a result, diets such as vegan and vegetarian have been attracting attention, and the distribution of plant-based foods is increasing in Japan as well.

 On the other hand, it has been pointed out that the formation of one’s diet (whether one wants to follow a plant-based diet or not, whether it is difficult to do so or not, etc.) is greatly influenced by one’s social status and the environment in which one lives. It is very important to understand these factors when considering the future of our dietary habits and the balance with the environment. However, the vegetarian and vegan diets in Japan are still in their infancy, and not much research has been done on them, so Pere is focusing on this and trying to clarify the status of these diets and social barriers in Japan. It will be interesting to see where Japan stands in comparison to other countries.

About the Bonding Session:  What’s on your mind right now?

The theme of this year’s Bonding session was “What’s the recent news you are interested in?

I asked the members to choose from a wide range of news, from newspaper articles to personal discoveries, and introduce them one by one.

The most common topic was the news related to COVID-19, but our laboratory has students from various countries with various interests, so there were many different perspectives. In France, restaurants were open and crowded with people; in Bangkok, people between the ages of 8 and 59 could apply for the vaccine at convenience stores; in Japan, there was a debate over whether the Olympics should be cancelled. It was very interesting to see how differently each country views the situation.

Some people focused on the fact that COVID-19 is starting new experiments in various places, such as the new possibilities that will be created by the spread of 5G, which will reduce the time lag in remote control, or the service that allows you to experience foreign food and culture in an actual airplane parked at the airport, which is a virtual trip abroad. A wide range of opinions were gathered.

By listening to what people are currently paying attention to, we can get a sense of what they are usually thinking about. While it is difficult for lab members to get to know each other under Corona, I think this was a good opportunity to get a sense of each other’s personality.

(Written by Tomohiro Kazama)